добре дошли в моя уеб сайт

Усложнения на кариеса

Развитие на кариес

Начален стадий на кариеса бяло петно: открива се загуба на характерния за емайла блясък.
Наблюдава се петно с тебеширено-матов нюанс без рязко очертани граници.
Втори стадий на кариеса кафяво петно: наблюдава се кафяво петно по задържащите зъбна плака зони на коронката на зъба. Няма симптоматика.

Трети стадий на кариеса

повърхностен кариес: нарушена е целоста на зъбната повърхност, цвета е от тебеширен до жълто - кафяв. Все още липсва симптоматика.

Четвърти стадий на кариеса междинен кариес: освен оцветяване и разрушение вече е налице и болка от сладко, кисело, студено и топло.
Болката изчезва с премахване на дразнителя мигновено.
Пети стадий на кариеса дълбок кариес: освен отцветяване, разрушение, чувствителност на химични и термични дразнители зъбът вече реагира и на механично дразнене, нарушена е дъвкателната функция.
В кухината на разрушение се задържа храна, която гние и мирише, може да се отложи и зъбен камък. Болката не задържа а изчезва мигновенно след отстраняване на дразнителя.

Усложнения на кариес
  • некроза на пулпата (гангрена): на лице е разрушение, оцветяване, нарушена дъвкателна функция. Зъбът е нечувствителен на химични и термични дразнители.
  • увреждане на тъканите около върха на зъбния корен (периодонтит): зъба е оцветен, разрушен, с нарушена дъвкателна функция, силно болезнен при натиск или дори допир със срещу положния му зъб. Вечер тупти с ритъма на сърцето. На лице е болка при натиск в прилежащите му меки тъкани. Състоянието е не подвластно на аналгетици.
  • зъбна киста: расте дълго време безсимптомно. На лице е тъпа болка или тръпнене в зъба. Кистата расте бавно - появява се не болезнена подутина над челюстта. Зъбите в областта се разместват и разклащат, костта крипитира. Кистата може да фистулизира.
  • зъбен абсцес: локално се наблюдава зачервяване, затопляне, подуване, болка и нарушена функция, увеличени лимфни възли, лицева деформация, може фистула, тризмус, миризма. Общото състояние се харектеризира с отпадналост, загуба на апетит, интоксикация, висока температура, страх.
  • флегмон (дифузно възпаление на меките тъкани): картината на протичане е подобна на тази при абсцеса, но положението е много по - сериозно, дори живото - застрашаващо.
  • остеомиелит на челюстните кости: възпалението обхваща всички елементи на костта. На лице е периодонтитна болка, отпадналост, висока температура, втрисане, болка при преглъщане, затруднено дишане, сърцебиене, загуба на съзнание.

Уеб сайт в alle.bg